Гърция узакони еднополовите бракове с решение на парламента. Законопроектът беше одобрен

...
Гърция узакони еднополовите бракове с решение на парламента. Законопроектът беше одобрен
Коментари Харесай

Гърция легализира еднополовите бракове

Гърция узакони еднополовите бракове с решение на Народното събрание. Законопроектът беше утвърден от 176 депутати в 300-местния парламент. 76 се оповестиха „ срещу “, 46 се въздържаха. Обявяването на резултата беше посрещнато с продължителни овации. Гърция става първата християнска православна страна, която гласоподава сходен законопроект и е 16-ият член на Европейски Съюз.

Законопроектът бе направен от дясноцентристкото държавно управление на премиера Кириакос Мицотакис и подсилен от четири леви партии, в това число главната опозиционна партия „ Сириза “. Лидерът на „ Сириза “ Стефанос Каселакис, който е гей и предишното лято се омъжи за колегата си Тайлър Макбет в Съединени американски щати, заплаши да изключи от партията всеки народен представител на „ Сириза “, който не поддържа законопроекта. Един от водачите на ръководещата Нова народна власт – екс министър председателят Андонис Самарас, пък разгласи желанието си да гласоподава „ срещу “, като съобщи, че законопроектът ще промени доста фамилното право и че „ еднополовите бракове не съставляват човешко право “.

Гърците остават разграничени по въпроса. Мощната православна черква изрично се опълчи на законопроекта, за нея хомосексуалността е грях. Мнозина от ЛГБТ+ общността считат, че решението на Народното събрание не е задоволително, защото законът не анулира пречките за ЛГБТ+ двойки при потребление на сурогатната бременност, макар че ще се признават деца, които към този момент са родени посредством този способ в чужбина.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР